Mod podświetlenia - Fabryczne radio Skoda Symphony
Zabrałem się wczoraj za zmianę podświetlenia w Fabrycznym radiu Skodowskim model Symphony. Rozkręcenie zajęło chwilę. Poniżej krok po kroku co i jak:
1. Wyciągamy radio z auta
2. Zdejmujemy panel blaszany górny i dolny. Są tylko na wcisk. Zaczynamy podważać od tyłu i odchylamy je na tyle żeby wysunąć spod czarnego plastikowego panelu zewnętrznego.
3. Odkręcamy 2 śrubki mały torx po bokach trzymające plastikowy panel środkowy radia.
4. Zwalniamy zatrzaski na górze i dole panelu frontowego i delikatnie odchylamy panel.
5. Wysuwamy w dół zatrzask trzymający taśmę z zasilaniem (na tyle panelu frontowego).
Po tych zabiegach mamy w ręku panel frontowy radia. Radio odkładamy na półkę.
6. Płytka z diodami i resztą jest przykręcona do panelu na 6 śrubek na taki sam torx jak wcześniej. Odkręcamy je i możemy wyciągnąć płytkę z diodami.
W efekcie mamy coś takiego jak na fottce poniżej.
Diody w przyciskach i reszcie są mniejsze niż SMD używane w reszcie zegarów. Ponieważ nie korzystałem z oryginalnych zamienników Kingbright'a tylko ze zwykłych telefonicznych zamienników SMD to rozmiary są następujące:
Diody do podświetlania przycisków i pokręteł SMD 0805 łącznie 27 szt.
Diody do podświetlenia wyświetlacza (są standartowe) SMD 1206 łącznie 6 szt.
Żeby dostać się do podświetlenia wyświetlacza trzeba delikatnie odchylić wyświetlacz na nóżkach i wyciągnąć lub przynajmniej odchylić biały plastik który go utrzymuje jak na fotce poniżej.
Dalej po kolej wymieniamy wszystkie diody. Dodatkowo jest tu jeszcze dioda od blokady radia (standartowo czerwona) którą można zostawić lub również wymienić (ja zostawiłem orygianlną) Poniżej fotka z zaznaczoną diodą od blokady radia.
Po wymianie całości trzeba było sprawdzić czy działa najlepiej zanim skręcimy całość. Efekty poniżej.
Montaż w kolejności odwrotnej do przedstawionej na początku.
Narzędzia użyte:
1. Haczyki do wyciągania radia oryginalne - Skoda
2. śrubokręt torx
3. Penseta - podstawowe narzędzie bo diody maja wymiar 0,8 x 0,5 mm i moimi grubymi maślanymi łapskami ciężko cokolwiek zrobić
4. Lutownica prosta kolbowa
5. Cyna
6. Paczka fajek
7. 3 szklanki kawy...
Efekt końcowy wyszedł zajebiscie siedzieliśmy z Krzychem w aucie i nie chciało nam się wysiadać. Fotki do końca nie oddają rzeczywistości.
Komentarz